Je kind gaat naar de brugklas; een spannende periode. Niet alleen voor hem of haar, maar ook voor jou als ouder. Zo zal het even wennen zijn dat je kind niet meer om 15:00 uur thuis met vriendjes komt spelen, tussen de middag thuis eet of je op het schoolplein met een vaste kliek moeders de schoolperikelen bespreekt. Hoe bereid je je als ouder voor op de veranderingen die gaan komen?

Tijd om los te laten

Met de overgang naar de middelbare school, is het tijd om je kind iets meer los te gaan laten. Geef je kind meer verantwoordelijkheid en laat hem of haar zaken zelf opknappen en leren van gemaakte fouten. Probeer je niet overal mee te bemoeien en laat je kind zelf ontdekken dat huiswerk maken regel nummer één is voor het halen van goede cijfers. Zo nu en dan mag je best te hulp schieten, maar zorg er niet voor dat jij zijn of haar planning, agenda en huiswerk bewaakt en beheert. Dit is nu écht de verantwoordelijk van je zoon of dochter.

Help plannen

Als ouder moet je niet de planning en agenda van je zoon of dochter tot in de puntjes beheren. Echter, is het wel aan te raden hem of haar in de basis te helpen met het plannen van de studie. Ook kun je er voor kiezen om dit niet als ouder op te pakken, maar bij veel problemen met studieplanning een studiebegeleiding of huiswerkbegeleiding bureau in te schakelen.

Pak probleemgebieden gericht aan

Heeft je zoon of dochter moeite met een specifiek vak en het maken van een planning van dit huiswerk? Wellicht is het inschakelen van een gespecialiseerd bureau als Studentsplus een goede oplossing. Studentsplus biedt individuele bijles, huiswerkbegeleiding en studiebegeleiding aan voor ontzettend veel vakken. Heeft je dochter moeite met Engels? Studentsplus zoekt een student die bijles Engels kan geven bij jou in de buurt. Struggled je zoon met het plannen en maken van huiswerk? Studentsplus biedt individuele huiswerkbegeleiding zodat dit probleem gericht aangepakt wordt.

Beloon goede resultaten

Vaak kun je via het digitale platform van de middelbare school de cijfers en resultaten van je zoon of dochter inzien. Laat je niet verleiden om deze resultaten dag in, dag uit in de gaten te houden en je kind direct te confronteren met slechte (of goede resultaten). Geef je zoon of dochter zelf de ruimte om het cijfer te vertellen. Beloon hem of haar bij goede resultaten met een compliment en schiet vooral niet uit je slof bij een iets minder resultaat. Je kind moet wennen aan de manier van toetsen, de veranderingen van lesgeven en een nieuwe klas. Blijf hem of haar stimuleren en zorg ervoor dat je kind voelt dat jij er vertrouwen in hebt.