Een scheiding op zich is al een hele heftige ervaring en moeilijke periode om jezelf erdoorheen te slepen, daarbij is het ook vooral voor je kinderen een onduidelijke en droevige situatie. Hoe moet er omgegaan worden met de kinderen en alle regelingen die daarbij komen kijken na het plaatsvinden van een echtscheiding? Hierbij is het zelf ook belangrijk om je hoofd erbij te houden en zelf je kinderen zoveel mogelijk te steunen en de situatie helder proberen uit te leggen. Het communiceren naar de kinderen toe kan nogal lastig zijn en daarom hierbij enkele tips om in gedachte te houden die helpen bij het proces.

Neem de tijd en wees geduld

Elk persoon gaat op een andere manier om met een scheiding. Kinderen kunnen al snel begrip tonen, maar aan de andere kant er ook helemaal niets van snappen. Het spreekt voor zich dat zij een hoop vragen hebben en deze ook gaan stellen. Probeer in zo een situatie altijd goed te luisteren naar je kind en neem hier vooral de tijd voor om elkaar te snappen. Toon begrip en luister naar de mening van het kind en wees vooral geduldig. Het is voor jezelf al vrij lastig om emoties te tonen en dit geldt ook voor kinderen. Het daarom belangrijk om duidelijk te maken dat je kind alles bij je kwijt kan, zonder dat hier commentaar op wordt gegeven. Op deze manier vindt er ook een open en transparante communicatie plaats, het verhaal moet zeker niet mooier overkomen dat het eigenlijk is. Eerlijk zijn tegenover je kinderen is daarom essentieel, want vroeg of laat komt de waarheid boven water.

Schakel de juiste mensen in

Een mediator kan hierbij een grote rol spelen om tijdens de scheiding ondersteuning te geven aan de kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk om een gezamenlijke advocaat in te schakelen of een eigen advocaat. Tegenwoordig kan een advocaat beide rollen invullen, zolang er vanuit beide kanten goede afspraken worden gemaakt. Een gepaste scheidingsadvocaat is van groot belang bij elke situatie, elke scheiding is namelijk anders en brengt andere afspraken met zich mee. Maar hoe vind je dan een passende advocaat? Een advocaat vergelijken op basis van het verleden, reviews en pitches is een goede manier op te beginnen. Veel inlezen over dergelijke situaties in boeken en op het internet kan ook geen kwaad en zal alleen maar ondersteunen in het proces.