Ken je dat? Je gaat naar de winkel om afvalzakken te kopen. Eenmaal terug van de winkel besluit jij een vuilniszak in de prullenbak te doen. Tot grote verbazing zie jij dat je weer eens een te kleine afvalzak heb gekocht met als gevolg dat de het afval te zwaar wordt en weer eens in je prullenbak valt. Om dit te voorkomen hebben we hieronder een aantal belangrijke tips opgesteld zodat jij de juiste afvalzakken koopt. Lees snel onze tips!

Verschillende soorten afvalzakken

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar er zijn verschillende soorten vuilniszakken beschikbaar. In de winkel vind je ze in verschillende afmetingen, kleuren, materialen en diktes. Welke zakken jij nodig zult hebben, is afhankelijk van je doel: waarvoor ga je ze gebruiken?

  • Wanneer jij je afval wilt scheiden, is het gebruik van gekleurde afvalzakken ideaal. Zo weet je eenvoudig waar jij bijvoorbeeld je plastic afval in moet gooien.
  • Wil jij weten wat voor afval je weggooit? Dan biedt een transparant vuilniszak de oplossing. 
  • Hecht je veel waarde aan duurzaamheid? Kies dan voor bio vuilniszakken. Deze zakken zijn composteerbaar en dus beter voor het milieu. 
  • Ga je afval verzamelen of transporteren? Dan zijn de dikkere afvalzakken een goede keuze. Vanwege de dikte van de zakken scheuren deze minder snel.

Welke maat vuilniszak heb je nodig?

Dat de ene vuilniszak de ander niet is, hebben we inmiddels wel door. Maar welk formaat vuilniszak heb je nou precies nodig? Een belangrijke tip is dat de afvalzak minimaal 30% groter moet zijn dan de afvalbak. Dit is namelijk ook afhankelijk van de vorm en de diameter van de afvalbak. Indien je hier geen rekening mee houdt, is de kans groot dat de vuilniszak in je prullenbak valt waardoor er een enorme puinhoop ontstaat.