Of kinderen nu voor het eerst naar de basisschool gaan of alleen naar de volgende jaarlaag gaan, zo’n eerste schooldag blijft ontzettend spannend voor kinderen. De eerste schooldag kan je al ver van te voren voorbereiden, door het kopen van schoolspullen met je kind. Daarnaast is er speelgoed dat meehelpt tijdens de ontwikkeling van je kind waardoor naar school gaan ook makkelijker wordt. Ook zijn er speciale apps en filmpjes te vinden die je kind voorbereiden op een dag op school. Hierin leren zij de structuur en regels vast kennen voordat ze voor het eerst naar school gaan. In deze blog kan je meer lezen over hoe een eerste schooldag eruit ziet en hoe je deze het beste kan voorbereiden.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit kan je dus om te beginnen doen door het kopen van schoolspullen. Zo kan je kind vast wennen aan het idee dat hij/zij in de toekomst naar school gaat. Bij veel scholen is het mogelijk om naar ‘wendagen’ te komen. Deze dagen zijn speciaal ingericht voor jonge kinderen en de ouders zodat zij vast kunnen meekijken. Kinderen kunnen zo vast wennen aan de school. De eerste schooldag wordt hiermee een stuk minder spannend. Op de eerste schooldag zorg je natuurlijk voor een lekker ontbijt voor je kind. Een goede nachtrust is daarnaast ook belangrijk zodat de kinderen uitgerust aankomen.

Het afscheid

Je hebt je kind naar school gebracht en het is tijd om afscheid te nemen. Dit is vrijwel altijd het moeilijkste moment van de dag voor zowel kind als ouder. Maak het afscheid niet onnodig lang, want dit maakt het voor beide alleen nog maar moeilijker. Bespreek vooraf hoe het afscheid er aan toe zal gaan met je kind, dat je het lokaal mee inloopt en daarna weer naar huis vertrekt. Zulke voorbereidingen maken het afscheid makkelijker.

Belonen

Hoewel de eerste dagen waarschijnlijk niet gelijk soepel zullen verlopen komt het na verloop van tijd altijd wel goed. Wanneer je op vrijdag je kind ophaalt kun je een kleine beloning kopen voor je kind. Buitenspeelgoed is leuk om te geven zodat je kind in het weekend met vriendjes lekker de hort op kan. Op maandag is je kind weer uitgestoomd voor een nieuwe schoolweek!