Een scheiding is nooit leuk, maar het wordt nog een stuk vervelender als er kinderen in het spel zijn. Er verandert een heleboel voor je kind. Misschien moeten jullie wel verhuizen, krijgen je kinderen twee huizen of krijgt papa of mama een nieuwe partner. Dit kan allemaal heel vervelend zijn, maar in sommige gevallen kan het ook opluchting geven. En natuurlijk moet je je kinderen ook het vervelende nieuws vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Kinderen reageren hier allemaal op hun eigen manier op, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het een stukje makkelijker te maken voor je kind. Kun je wel een aantal tips gebruiken om het nieuws aan je kinderen te vertellen? Die geven we je in deze blog!

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk om het nieuws op een goede manier aan je kinderen te kunnen vertellen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet vertellen, en op het moment dat jullie met zijn allen bij elkaar zitten voor het vervelende nieuws wordt er vaak iets vergeten. Zo is het belangrijk om te benadrukken dat papa en mama uit elkaar gaan, maar dat de kinderen daar absoluut niet de oorzaak van zijn. Ook vertel je ze dat er een paar dingen in het gezin zullen veranderen, maar dat papa en mama nog net zoveel van hun kinderen houden als voorheen. Wees voorbereid op de schok bij je kinderen, en het verdriet en de boosheid. Luister goed naar je kind en probeer helder antwoord te geven op hun vragen. Geef aan dat je ze begrijpt en als je kind aangeeft om even te willen stoppen met het gesprek, kun je dit gerust op een later moment voortzetten. Breng het nieuws ook altijd samen met je partner en vertel allebei ongeveer even veel. Zo voorkom je dat de kinderen een van beide ouders de schuld gaan geven voor de scheiding. Een goede band met beide ouders is namelijk erg belangrijk voor je kind. Maak dus geen ruzie en laat zien dat jullie nog steeds samen beslissingen kunnen nemen. Een mediator kan je ook helpen om de band tussen jullie goed te houden door samen te zoeken naar oplossingen. Als je op zoek bent naar een mediator in Roosendaal kun je terecht bij Meesters in Mediation.

Vergeet de naaste omgeving niet

Ook is het belangrijk om de naaste omgeving van het kind in te lichten over de scheiding. Denk bijvoorbeeld aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes en de leerkrachten op school. Als je kind dan veranderend gedrag vertoond, kunnen ze dit ook plaatsen. Bovendien kunnen zij op deze manier ook steun geven aan je kind als dit nodig is.

Wees duidelijk

Bovendien is het goed om duidelijk te zijn naar je kinderen. Wees helder, maar ook liefdevol en open. Wacht dus niet te lang met het brengen van het nieuws, en geef aan wat er gaat veranderen. Is hier nog geen duidelijkheid over? Vertel dit dan meteen zodra je het weet. Maar geef ook aan wat er niet gaat veranderen. Kunnen je kinderen bijvoorbeeld gewoon naar hun eigen school blijven gaan? Vertel dit dan ook aan je kinderen. Zo krijgen ze namelijk een duidelijk beeld van de situatie na de scheiding, en zo kunnen ze hieraan wennen.

Houd rituelen in stand

Tot slot is het heel belangrijk om rituelen in stand te houden. Door de scheiding verandert er al genoeg in het leven van je kind, en dan is het juist fijn om de kleine dingen in stand te houden. Een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan, een ritje naar de kinderboerderij op vrijdagmiddag of een wekelijks fietstochtje, dit zijn allemaal dingen die je gewoon in stand kunt houden na de scheiding. Deze rituelen kunnen de onveilige gevoelens na de scheiding compenseren.