Dit is een opleiding volgens het competentiegerichte leren (MBO nieuwe stijl). Competentiegericht leren: hoe zit dat nou? Je hebt vast al wel iets gehoord over het competentiegerichte leren. Alle MBO-opleidingen worden in 2021 volgens deze nieuwe stijl aangeboden. Tot die tijd kunnen scholen zelf kiezen of ze de (oude) of (nieuwe) stijl aanbieden. Schrijf je nu direct in voor een thuisstudie fotografie!

Wat verandert er voor mij?

Naast dat je opleiding inhoudelijk anders is, kan het ook zijn dat deze een nieuwe naam heeft. Jouw competentiegerichte opleiding zal meer praktijkgericht zijn, zodat je straks helemaal op je plek bent in je toekomstige beroep. Of een opleiding nou in de (oude) of (nieuwe stijl) wordt aangeboden: voor je diploma maakt het geen verschil.

Wat moet ik weten om een opleiding te kiezen?

Bij een groot deel van de opleidingen kun je kiezen uit verschillende uitstroomrichtingen. Binnen de beroepsrichting Administratief Medewerker kun je bijvoorbeeld kiezen uit drie uitstroomrichtingen. Vaak is het eerste deel van je opleiding voor alle uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting hetzelfde. Je ziet vanzelf op onze website of een opleiding uitstroomrichtingen heeft of niet. Andere uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting: Beeldtechnicus, Cameraman, Fotograaf, Geluidstechnicus en Lichttechnicus. In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.


Soortgelijke opleidingen ‘MBO oude stijl’

Deze opleiding wordt ook in de ‘oude stijl MBO’ aangeboden. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen de oude variant aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan. Middenkaderfunctionaris Fotonica, Vormgever Reclame, Presentatie en Communicatie en Audiovisueel Medewerker.

Wat zijn de toelatingseisen?

Allround AV-Medewerker VMBO Techniek – Gemengd, VMBO Techniek – Kaderberoepsgericht, VMBO Techniek – Theoretisch. Heb je wel een VMBO-diploma, maar in een andere sector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden instromen. Vraag dit bij de school van jouw keuze na. Ook een overgangsbewijs HAVO/VWO 3-4 en MBO diploma niveau 3 zijn voldoende op deze thuisstudie te kunnen volgen. Wist je trouwens dat je ook voortgezet onderwijs vanuit huis kunt volgen?

Verder leren of gaan werken?

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het HBO. Bijvoorbeeld naar de opleiding:

Communication and Multimedia Design Film en Televisie Na het succesvol afronden van de opleiding AV-productie – Video-editor kun je werk vinden in de AV-sector, ofwel de audiovisuele sector. Je kunt als video-editor aan de slag bij grote facilitaire video-bedrijven of grote videoproductiebedrijven met een eigen studio. Je krijgt van de opdrachtgever beelden en geluid aangeleverd, welke jij (compileert) tot een videoproductie. De belangrijkste taken zijn het digitaal bewerken, monteren en na-bewerken van video-opnames en fragmenten. Bij deze werkzaamheden houdt je rekening met het doel en de sfeer van de productie. Je kunt beeld en geluidsopnamen in de gewenste volgorde zetten, kort ze eventueel in, voegt titels, effecten en graphics toe. Als video-editor ben je gelijktijdig ook een schakeltechnicus. Als schakeltechnicus werk je samen met de beeld-, geluids- en lichttechnicus. Als video-editor werk je zowel zelfstandig als in teamverband.