Het schrijven van een sollicitatiebrief

Solliciteren kan erg spannend zijn. Jij als werkzoekende wil natuurlijk de perfecte indruk maken, maar je wil ook niet overenthousiast overkomen. De balans vinden is voor veel personen erg lastig, maar met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Een standaard sollicitatie bestaat uit een aantal delen. Hierbij horen doorgaans een sollicitatiebrief, een gesprek en het opsturen van je CV. Wanneer je zenuwachtig bent voor het gesprek, zorg er dan voor dat je jezelf goed presenteert door je CV en sollicitatiebrief op tijd en foutloos op te sturen. Dit geeft al een goed seintje af aan de werkgever en dit maakt de kans groter dat jij aangenomen wordt voor de vacature. Toch is het vaak lastig om een goede sollicitatiebrief op te stellen. Hieronder een aantal tips voor het schrijven hiervan.

Functie-eisen

Een van de belangrijkste onderdelen van een goede brief zijn het benoemen van de functie-eisen van de betreffende bezetting. Het is dus van groot belang om de belangrijkste eisen en verantwoordelijkheden duidelijk terug te laten komen in delen van de tekst. Het kan hierbij helpen om de vacature uit te printen en deze eisen te markeren met een stift. Zo wordt de kans erg klein dat je ze vergeet te noemen. De overige eisen zet je in je CV.

Langdradig verhaal

Ook is het slim op te letten op de indeling van je tekst. Waarschijnlijk ben je wel bekend met artikelen waarin men met lastige woorden en ellenlange zinnen speelt, waardoor je er eigenlijk niets meer van snapt. Zorg er dus voor dat je sollicitatiebrief duidelijk is, door lange zinnen zo veel mogelijk te vermijden en te moeilijke termen weg te laten. Tips over het opbouwen van een goede brief vind je op Paystaff Payroll.

Herhaling

Daarnaast is het helemaal niet prettig om bepaalde informatie dubbel te moeten lezen. Dit geldt voor iedereen, ook je toekomstige baas. Hou dus in de gaten dat je de gegevens in je CV niet nogmaals op je brief terug laat komen. Dit is overbodig en biedt geen extra kenmerken voor jouw werkgever om jou te verkiezen boven andere sollicitanten. Natuurlijk kun je enkele dingen terug laten komen in je sollicitatiebrief, maar focus je meer op het hoe en waarom. Waarom heb je bijvoorbeeld een bepaalde opleiding gekozen? Richt dit verhaal op de bepaalde functie.

Contactgegevens

Ten slotte is het uiterst belangrijk om de juiste contactgegevens te noteren. Je wil uiteraard niet dat je baas merkt dat je niet zo zorgvuldig bent geweest. Neem dus contact op met je werkgever, bijvoorbeeld telefonisch of via email. Zo weet je zeker dat je de goede informatie opgeeft.