Ouders willen het beste voor hun kind. Als ouder van een kind met een handicap geldt dit misschien nog wel meer. Je kind liefdevol verzorgen is wat je als ouder graag doet. Maar kinderen moeten op een gegeven moment ook hun vleugels uit kunnen slaan en zelfstandig worden. Het overmatig beschermen van je kind kan er voor zorgen dat kinderen die afhankelijk zijn van een rolstoel vaak meer kunnen dan ze denken. Hulpmiddelen kunnen een uitkomst bieden wanneer je een kind zoveel mogelijk zelfstandigheid wilt geven. Zo zijn zij minder afhankelijk van jou als ouder en andere mensen die de zorg op zich nemen.

Wanneer je kind niet zelfstandig kan functioneren is het wellicht nodig om aanpassingen te doen aan je woning. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. Afhankelijk van de situatie zoals het inkomen van de verzorger en de hulp die je krijgt kan er een eigen bijdrage worden gevraagd door de gemeente. In dit artikel worden verschillende tips gegeven over op welke manier een rolstoel afhankelijk kind zelfstandig kan blijven functioneren.

Doorgangen toegankelijk maken

Wanneer je kind afhankelijk is van krukken of een rolstoel moet hij/zij zich veilig en eenvoudig kunnen verplaatsen in en rondom het huis. De doorgangen zijn één van deze aanpassingen. Om te voorkomen dat het mindervalide kind struikelt of een ruimte niet in kan komen kunnen er hellingbanen worden geplaatst. Hierdoor kan er met een rolstoel gemakkelijk een ruimte in worden gereden. De drempels worden op die manier verwijderd. Een andere aanpassing aan de doorgang is het verbreden van de deuren. Een rolstoel, met name een elektrische rolstoel, heeft vaak een brede afmeting. Voornamelijk oude huizen kunnen over veel drempels en smalle doorgangen beschikken.

Aanpassingen om de veiligheid in huis te waarborgen

Wanneer je slecht ter been bent kunnen een badkamer en keuken erg gevaarlijke ruimtes vormen. Als de vloer in deze ruimtes nat is, wordt deze erg glad. Een mindervalide persoon kan dan snel uitglijden. Het nat worden van de vloer kan niet worden voorkomen. Hierom is het verstandig om te kiezen voor antislip tegels. Deze tegels zorgen er voor dat de vloer niet glad wordt wanneer deze nat worden.

Tevens kunnen er in deze ruimtes maar ook in andere ruimtes zoals het toilet en de woonkamer wandgrepen worden geplaatst. Deze dienen opgehangen te worden op tactische plekken waar de mindervalide persoon gemakkelijk bij kan. Het mindervalide kind kan zich dan altijd vastgrijpen wanneer dit nodig is.

In de badkamer kunnen tevens ook aanpassingen worden gedaan wat betreft het meubilair. Zo kan er een verhoogd toilet worden geplaatst en een wasbak waar een rolstoel onder kan. Om het douchen te vergemakkelijken is het mogelijk om een douchestoel te laten plaatsen. Deze kan worden bevestigd aan de muur maar dit kan ook een losse plastic stoel zijn die tegen water kan. Een douchestoel beschikt over antislip materiaal wat het extra veilig maakt voor de mindervalide persoon.

Een traplift laten plaatsen

Wanneer je woning niet gelijkvloers is, kan het voor je kind een hele klus zijn om boven te komen. Een oplossing is het creëren van een slaapplaats op de begane grond. Wanneer dit niet mogelijk is, biedt een traplift hier een uitkomst in. De invalide persoon kan op de traplift gaan zitten. Vervolgens wordt deze langzaam en veilig naar boven gebracht. Er zijn verschillende mogelijkheden betreft de aanschaf van een traplift.