Je kan je hele leven al last hebben van slaapproblemen, niet in slaap komen of juist altijd moe zijn. Maar hoe komt dit? De kans is groot dat je slaapapneu kan hebben. Maar wat is dat precies? En hoe kan je dat testen? In dit artikel lees je alles over slaapapneu.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een verstoorde ademhaling tijden de slaap. Hier kan je je hele leven al last van hebben zonder dat je het misschien door hebt. Bij slaapapneu kan je ademhaling haperen of even stoppen. Als jij ligt te slapen heb jij dit niet door. Slaapapneu kan je in twee verschillende soorten onderscheiden: OSA of CSA

OSA staat voor objectief slaapapneu. Deze soort slaapapneu houdt in dat de ademhaling wordt verstoord door de tong, amandelen, gehemelte of strottenklepje. Als dit gebeurt gaat er een signaal naar je hersenen omdat je geen lucht krijgt. De luchtwegen worden daarna gedeblokkeerd, en krijgen je hersenen weer rust. Je hebt dit niet door maar dit kost veel energie voor je hersenen.

CSA staat voor centraal slaapapneu. Met deze soort slaapapneu gaat er iets niet goed bij je spier. De ademhalingspieren krijgen namelijk geen signaal van de hersenen om te bewegen. Vaak gebeurt dit door verdovende middelen. Dit komt vaak door bij ziektes zoals hartfalen en herseninfarcten.

Hoe kom je er achter?

Misschien heb jij wel een klacht dat heel veel overeen komt met slaapapneu. Dan wil je graag weten of dat het ook is. Als dat zo is kan je een slaapapneu onderzoek doen. Dit doe je aan de hand van een slaapapneu test. Dit kan je op verschillende wijze doen. Je kan naar een specialist gaan. Deze sluit je dan aan op een apparaat zodat deze dat kan meten.

Maar naast dat je het bij een specialist kan doen, kan je een slaapapneu test ook zelf thuis doen. Dit wordt niet vergoed maar dan kan je wel heerlijk zelf in bed slapen. Je kan dan een test online kopen tussen de 200en 600 euro. Dit ligt aan jou, ook is het verstandig om eerst reviews te lezen over het product voordat je het aanschaft. Deze kan je makkelijk bij jezelf toepassen. Deze meet waar het mis gaat in jouw nachtrust. Bij de uitslag kan je langs een specialist waar ze jouw probleem gaan verhelpen.

Bron: https://ruysdaelslaapkliniek.nl/