Wanneer er kinderen bij betrokken zijn houdt een scheiding veel meer in dan simpelweg de scheiding regelen en alle juridische en organisatorische zaken die daarbij komen kijken. Veel ouders maken zich dan ook zorgen over de effecten die een scheiding kan hebben op hun kind. Het niveau van het conflict dat er tussen u en uw partner heerst maakt hierbij een groot verschil.

Alhoewel het meemaken van een echtscheiding een van de meest stressvolle dingen is die een gezin kan doorlopen, hoeft dit zeker niet een traumatische ervaring te worden waardoor uw kind blijvende psychologische schade oploopt. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de conflicten in het bijzijn van uw kind onder controle te houden en om uw kind de juiste ondersteuning te bieden in deze moeilijke periode.

Hoe de effecten van scheiding op kinderen te managen

In eerste instantie is het belangrijk om te zorgen dat de conflicten tussen uzelf en uw gescheiden echtgenoot niet plaatsvinden in het bijzijn van uw kind. Het is dus belangrijk dat jullie van te voren als gezin een gesprek hebben gehad. Geef hierbij uw kind een stem in de scheiding, zonder te veel verwachtingen te creƫren. Daarbij is het niet de bedoeling dat uw kinder bepaalt wat voor afspraken er worden gemaakt, maar vooral dat hij of zij de vrijheid krijgt om zijn of haar gevoelens te uiten en aan te geven wat hij of zij belangrijk vindt.

Zorg ervoor dat uw kind steeds bij u en uw ex-partner terecht kan, Het is van belang om goed waar te nemen waar een bepaalde (heftige) reactie van uw kind vandaan komt, bijvoorbeeld vanuit loyaliteit of als overlevingsmechanisme.

Verder dient u goed op te letten op waarschuwingssignalen, zoals bepaalde gedragsveranderingen bij uw kind. Dus als er iets verandert in zijn of haar routine zoals het slecht kunnen slapen, het niet goed eten of het weinig tijd besteden met familie en vrienden: let dan op, want dit zijn duidelijke waarschuwingen! Een gesprek over hoe uw kinder zich voelt is dan heel belangrijk. Wanneer dit niet helpt raden wij aan om een kinderarts of therapeut in te schakelen om zo uw zoon of dochter meer ondersteuning te bieden.

Duidelijk afspraken rondom de zorg van uw kind

Daarnaast dient u duidelijke afspraken met uw (ex-)partner te maken over het kind, zoals waar hij of zij gaat wonen en hoe u de zorg en opvoeding regelt. U kunt samen kiezen voor co-ouderschap of een andere manier kiezen om de zorg te verdelen. Al dit soort afspraken legt u vast in een ouderschapsplan. In hoeverre u uw zoon of dochter betrekt bij het opstellen van dit plan hangt af van of u wel of niet naar de rechter gaat en de leeftijd van het kind.

Wonen in verschillende huizen

Tenslotte is het erg belangrijk dat wanneer jullie eenmaal in aparte huizen wonen er wordt gezorgd wordt voor dezelfde regels en structuur. Ga hier dus samen als gezin voor in gesprek. Een ander punt om mee te nemen in dit gesprek is hoe u de spullen van uw kind gaat transporteren tussen de huizen. Voor een kind is het namelijk erg fijn en comfortabel als hij of zij bepaalde spullen altijd bij zich kan hebben, die vertrouwd en veilig voelen (zoals een bepaalde knuffel of stuk speelgoed).

Voor meer uitgebreide informatie over alle zaken die u dient te regelen rondom co-ouderschap en andere zorg- of omgangsregelingen kunt u een kijkje nemen op Uitelkaar.nl. Uitelkaar.nl is een vernieuwd Nederlands platform dat online scheiden voor iedereen toegankelijk maakt.