Je bent lekker aan het sporten met je vrienden en vriendinnen als je plots pijn aan je pols krijgt. Je denkt er niet bij na en gaat lekker verder tijdens een potje tennis gebruik je weer de pols waar je eerder last van had. Dit heb je even niet in de gaten en slaat de bal met die arm hard weg. De pijn schiet weer in je pols en laat pijnlijk het racket op de grond vallen. Het voelt misschien wel alsof je een pols hebt gebroken, maar is dat wel zo? In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een kneuzing kan herkennen en wat je het beste kan doen bij sportblessures.

Wat is een kneuzing?

Je kan een kneuzing herkennen door te kijken of de pijnlijke plek aan het opzwellen is en blauw kleurt. Bij een kneuzing is het weefsel onder de huid beschadigd. Doordat de bloedvaatjes ook beschadiging oplopen begint er een bloeduitstorting (een blauwe plek). De plek van de kneuzing is ook erg pijnlijk als je het beweegt of erop drukt. Een flinke kneuzing heeft over het algemeen zes weken nodig om te herstellen, maar het kan ook eerder genezen. Dit ligt aan waar je iets gekneusd hebt en wat de conditie van je lichaam is en hoe oud je bent. Jongere mensen herstellen meestal sneller dan ouderen.

Arm kneuzingen

Zorg ervoor dat je arm omhoog houd, dit vermindert de pijn en opzwelling. Probeer zo snel mogelijk de plek te verkoelen met een ice pack of een ander verkoelend middel nadat je het ongeluk hebt gehad. De gekneusde arm kan je het beste in een Mitella om doen. Nu is de vraag: hoe doe je een mitella om? Hieronder staat in duidelijke stappen beschreven hoe je een mitella aanlegt.

De mitella aanleggen:

Stap 1: Vouw de schone mitella uit;
Stap 2: Plaats de mitella onder de pijnlijke arm met de lange zijde naar de kant van je andere arm en de punt aan de kant van je elleboog;
Stap 3: De hoek die naar beneden wijst moet over de schouder en achter de nek geplaatst worden aan de buitenkant van de arm;
Stap 4: Knoop nu de twee punten aan elkaar die ter hoogte van de schouder zitten met een platte knoop.

Bij een kneuzing moet de hand hoog in de mitella geplaatst worden en bij een gebroken arm juist horizontaal.

Sportblessures

Bij een blessure kan je het beste rustig aan doen en de pijnlijke spieren en/of gewrichten niet te veel belasten. Wanneer je de kans hebt om de spier of gewricht te ontspannen moet je die ook pakken. Zorg ook dat de spier in een natuurlijke houding tot rust komt. Het is niet handig om bij een sportblessure weer intensief te gaan sporten. Je spieren bewegen is goed om hem soepel te houden, maar te veel beweging kan weer zorgen voor overbelasting. Bij overbelasting heeft de spier of gewricht geen rust en gaat hij alleen maar meer pijn doen. Dat wil je natuurlijk niet, want je wilt snel herstellen en volledig functioneren!

Bron: MyMitella | Mitella – Armsling