Waarom stap je over naar een andere zorgverzekering? Overstappen is het overwegen waard als je met de overstap kosten kunt besparen. Niet onbelangrijk, want iedere euro kan maar een keer worden uitgegeven. Je kunt op zoek gaan naar de goedkoopste zorgverzekering 2020. Dat levert hoogstwaarschijnlijk een aanzienlijke besparing op. Overstappen is ook het overwegen waard als een andere zorgverzekering hoogstwaarschijnlijk beter past bij je wensen. Overstappen is niet moeilijk. De volgende tips zijn ongetwijfeld bruikbaar.

Stap tijdig over

Op 12 november maken de zorgverzekeraars de nieuwe premie en de wijzigingen in de vergoedingen bekend. Wil je overstappen? Je kunt dat doen tussen 12 november en 1 januari. Wie overstapt moet zijn oude zorgverzekering in ieder geval voor 1 januari opzeggen. Op 1 januari begint de overstapperiode. Tijdens deze periode, die een maand duurt, moet je een nieuwe zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten. Je hebt daarvoor dus de tijd tot 31 januari. Je hebt dus een maand de tijd om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering 2020. Het maken van de overstap is vrij eenvoudig. Je nieuwe zorgverzekering is doorgaans bereid om je daarbij een handje te helpen.

Zorg dat je schuldenvrij bent

Nadert de maand december? Overweeg je om over te stappen? Overweeg je om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering 2020? Heb je een betalingsachterstand? Het is dan noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je geen betalingsachterstand meer hebt bij je huidige zorgverzekering. Waarom? Omdat je alleen kunt overstappen naar een andere zorgverzekering als je schuldenvrij bent.

Neem voldoende tijd bij het maken van een overstap

Haastige spoed is zelden goed. Dat geldt ook voor het maken van de overstap naar een andere zorgverzekering. Het kost enige tijd om de voorwaarden en vergoedingen van de  verschillende zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Een goede vergelijking is noodzakelijk. Immers, alleen dan kun je de nieuwe zorgverzekering kiezen die perfect past bij je te verwachten zorgbehoefte in het nieuwe jaar. Kies dus niet altijd voor de goedkoopste zorgverzekering 2020. Een duurdere zorgverzekering kan beter passen bij je te verwachten zorgbehoefte.

Vraag je af of je een aanvullende verzekering nodig hebt

Voor een aanvullende verzekering betaal je maandelijks een premie. Bedenk dat de voornaamste zorgkosten al door de basisverzekering worden gedekt. Ook de basisverzekering van de goedkoopste zorgverzekering 2020 dekt de voornaamste zorgkosten. Verwacht je dat je het komend jaar weinig zorgkosten maakt die door een aanvullende verzekering worden vergoed, zoals fysiotherapie en brillen of lenzen? Sluit dan geen aanvullende verzekering af. De zorgkosten die je met de aanvullende verzekering krijgt vergoed zijn dan hoogstwaarschijnlijk lager dan de premie die je hebt betaald.

Stel je kiest voor geen of voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering. Je betaalt dan geen of minder premie. De bespaarde premie leg je opzij. Met dit geld kun je eventuele onverwachte zorgkosten  betalen. Zijn de niet vergoede zorgkosten hoger dan je inkomensafhankelijke drempel? Dan kun je alle niet vergoede zorgkosten boven die drempel aftrekken van de belasting.

Bespaar op je zorgverzekering door verhoging van het eigen risico

Afsluiten van de goedkoopste zorgverzekering 2020 is zeker niet de enige manier om te besparen op de kosten van een zorgverzekering. Vaak kun je besparen op de kosten van de zorgverzekering door het eigen risico te verhogen. Dat kan zelfs als je onverwachts zorgkosten maakt. Kies je voor het hoogste eigen risico, in 2020 €835, dan krijg je ongeveer €250  korting op je verzekeringspremie (dit bedrag verschilt per verzekeraar). Stel dat je in een jaar zorgkosten maakt en €500 euro eigen risico moet  betalen. Dan heeft de verhoging van het eigen risico toch nog een besparing opgeleverd. Het eigen risico bedraagt minimaal €385 euro. Een simpel rekensommetje maakt duidelijk dat je met de besparing van 250 euro quitte speelt als je €635 in een jaar aan eigen risico moet betalen.

Op Zorgverzekering-vergelijken.net kun je gratis en onafhankelijk zorgverzekering vergelijken 2020 en besparen op jouw maandelijkse zorgpremie.