Op het moment dat je kind vier jaar wordt, breekt er een hele nieuwe fase in zijn of haar leven aan. En in dat van jou! Je kind is opeens geen peuter meer maar een echte kleuter. Voor het eerst een ochtend wennen op de basisschool, samen een nieuwe schooltas uitkiezen, afscheid nemen op het kinderdagverblijf en, voor veel kinderen, voor het eerst naar de buitenschoolse opvang. Het is voor jou als ouder en voor je kind een hele bijzondere én spannende periode, vol ‘eerste keren’. Er verandert zoveel! We vertellen je graag meer over hoe de kinderopvang er voor zorgt dat je kind een fijne en rustige start op de buitenschoolse opvang in Groningen heeft.

Van peuter naar kleuter

De meeste kinderen die als baby, dreumes en/of peuter naar het kinderdagverblijf in Groningen gaan, maken zodra ze vier jaar zijn de overstap naar de buitenschoolse opvang. In veel gevallen vindt de buitenschoolse opvang (BSO) dan plaats op dezelfde locatie als waar je kind naar de crèche ging. Maar uiteraard worden op de BSO in Groningen ook heel regelmatig kinderen welkom geheten die voor het eerst van kinderopvang gebruik maken, of die vanaf een ander kinderdagverblijf overstappen naar een andere BSO in Groningen. Hoe de situatie voor jouw kind ook is, wij zorgen ervoor dat de overgang naar de buitenschoolse opvang rustig en met aandacht gebeurt.

Altijd eerst even wennen

We nemen altijd rustig de tijd voor het wennen aan de overgang naar de buitenschoolse opvang. In de weken voordat je kind vier jaar wordt, gaat hij/zij dan al een paar keer wennen op de BSO. Gaat je kind al naar één van de kinderdagverblijven, dan wordt er gewoon rekening gehouden met de dagen waarop je kind naar de opvang komt. Is je kind nieuw, dan wordt een aparte afspraak ingepland voor een wenmoment. Door al vóór de echte start even op de BSO te spelen, leert je kind de groepsleiding al kennen en komt het misschien al vriendjes tegen bij wie het straks in de klas komt. Dat is niet alleen heel fijn voor je kind, maar ook voor de groepsleiding. Zij kunnen je kind kennis laten maken met het reilen en zeilen op de buitenschoolse opvang, de kennismaking met kinderen uit de toekomstige klas van je kind begeleiden en peilen hoe je kind naar de nieuwe fase toeleeft. Is je zoon of dochter gespannen om naar school te gaan, of staat hij/zij te trappelen om ‘écht groot’ te zijn?  

Aandacht voor elk kind

Er wordt bij elk kind veel aandacht geschonken aan het wenproces. Elk kind is anders, elk kind ervaart de start van de basisschool en de BSO anders, en daar past de begeleiding zich op aan. We maken met jou als ouder afspraken over hoe de wenperiode van je zoon of dochter verloopt. Jij kent je kind tenslotte het beste. Je kind krijgt een mentor toegewezen; iemand van de groepsleiding die jouw kind veel ziet en die voor jou het vaste aanspreekpunt is bij bijzonderheden of vragen over je kind. Als je kind naar het speciaal basisonderwijs gaat of op bepaalde gebied extra aandacht nodig heeft, wordt besproken hoe je kind het beste kan worden begeleid.