Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Je doet er als ouder alles aan om de veiligheid van je kind zo optimaal mogelijk te laten zijn. Het begint al op zeer jonge leeftijd wanneer je kinderen leert dat ze geen speelgoed in de mond mogen doen en moeten oppassen met heet water. Op wat latere leeftijd leer je ze veilig oversteken en dat ze niet zomaar met vreemde mensen mee moeten gaan.

Wat opvalt is dat er nog steeds te weinig aandacht wordt besteed aan een van de grootste risico’s namelijk ongezonde voeding. Een van de belangrijkste oorzaken is dat ouders zelf niet voldoende weten over (gezonde) voeding.

Leg de basis voor een gezond gewicht al op jonge leeftijd

Ongezond eten leidt tot allerlei gezondheidsrisico’s. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten maar ook diabetes type 2. Meestal het gevolg van verkeerde voeding en overgewicht. Het is erg belangrijk om op jonge leeftijd te leren wat wel en niet gezond is.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen die niet geleerd hebben om gezond te eten op latere leeftijd vaak last hebben van overgewicht en als gevolg daarvan ook daadwerkelijk ziek worden. Ook bestaat er een duidelijke relatie tussen ouders met overgewicht en de gewichtsontwikkeling van hun kinderen.

Gezond eten kun je leren

Gelukkig ontstaat er steeds meer aandacht voor gezonde voeding. De vraag om gezonde voeding komt meestal voort uit het feit dat mensen last krijgen van buikvet. De buik is een van de plekken waar overtollig vet zich opstapelt. Het is niet alleen lelijk maar kan ook erg in de weg zitten. Daarnaast is buikvet enorm risicovol voor je gezondheid.

In dit artikel over afvallen buik op goedkoopsnelafvallen.nl lees je waarom buikvet gevaarlijk is en hoe je buikvet kunt verliezen door gezond te eten. Je krijgt eenvoudig inzicht in wat wel en wat geen gezonde voeding is.

Kennis over voeding alleen is vaak niet voldoende om van eetpatroon te veranderen. Daarvoor is vaak begeleiding nodig. Dit kan via een diëtist maar kan ook eenvoudig zijn door online coaching en tips en trucs. Feit is dat je vaak even op weg moet worden geholpen met eenvoudige en gezonde recepten.

Breng het gezonde eetpatroon over aan je kinderen

Wat erg belangrijk is om ook jouw kinderen te leren wat gezond eten is. Doe dit vooral op een zo natuurlijk mogelijke manier door zelf het goede voorbeeld te geven. Kook gezonde recepten, zorg voor gezond beleg en geef kinderen fruit in plaats van snoep of koek als tussendoortje.

Natuurlijk kun je kinderen best eens verwennen met een lekkere koek of patatje. Maak daar echter een uitzondering van in plaats van een gewoonte.

Wat ook vaak goed werkt is om samen met je kinderen bezig te zijn met voeding. Zo kun je bijvoorbeeld lekkere gezonde shakes maken van groente en fruit.

Geef ook het goede voorbeeld door niet te roken

Nog steeds zijn er relatief veel jongeren die beginnen met roken. Probeer dit te voorkomen door in ieder geval zelf niet te roken. Het blijkt dat de kans dat kinderen gaan roken groter is wanneer je zelf als ouder ook rookt.

Daarnaast is meeroken door kinderen schadelijk. Inmiddels mag je al bijna nergens meer roken en deze maatregel is niet voor niets ingesteld. (Mee)roken is schadelijk en wordt steeds minder getolereerd. Kijk voor meer gezondheidstips eens op de site van eengezonderlijf.nl