Kinderspeeltafels zijn de ideale bezigheid voor kinderen op alle locaties. Misschien denk je als vanzelf aan de wachtruimte bij de tandarts, of een peuterspeelzaal. Dat is ook geen rare gedachte want vaak zijn kinderspeeltafels in deze speelhoeken zeker te vinden. Speeltafels zijn veelzijdig en hebben veel voordelen. Waar kinderspeeltafels allemaal goed voor zijn, lees je in dit artikel.

Educatief speelgoed

Zeker in deze tijd is het een verfrissend beeld dat kinderen eens wat anders doen dan naar een scherm staren. Het is natuurlijk ook gemakkelijk om kinderen een schermpje te geven waarmee ze zich uren vermaken. Dat is alleen niet altijd even leerzaam en bevorderlijk voor een kind. Een speeltafel stimuleert het oplossend vermogen en geduld van een kind.

Verschillende puzzels

Een speeltafel komt in verschillende groottes en met een verschillend aantal spellen. Het klassieke spel op een kralentafel waarbij je verschillende kralen naar de andere kant moet brengen is er goed voor het ruimtelijk inzicht en de oplossingsgerichtheid van een kind. Door zelf met de kralen aan de slag te gaan moet hij bedenken op welke manier de kralen naar de overkant moeten.

Naast kralen zijn er ook een hoop andere spellen met bijvoorbeeld diverse vormen en tafels waarop lego gebouwd kan worden.

Kennis van vormen en kleuren

Wanneer je samen met je kind aan de slag gaat met een speeltafel is dit een mooi moment om hem verschillende vormen en kleuren te leren. Speeltafels zijn gericht op kinderen en daarmee felgekleurd en voorzien van verschillende vormen. Zo kun je er zelf een spel van maken door bijvoorbeeld je kind te vragen om een bepaalde kleur kraal naar de overkant te verplaatsen.

Samen leren spelen en werken

Uiteraard zijn er veel manieren waarop kinderen kunnen leren om samen te werken, maar een kinderspeeltafel is de uitgelezen mogelijkheid. Vaak zijn er om een tafel verschillende stoeltjes gemonteerd. Wanneer er meerdere kinderen rond bijvoorbeeld een kralentafel zitten, moeten zij samenwerken om de kralen naar de overkant te krijgen. Zo leren ze naast kleuren, vormen en denken in oplossingen, ook nog eens om samen te werken om iets tot een succes te brengen.

Verschillende soorten kinderspeeltafels

Eerder noemden we al dat er bijvoorbeeld een kralentafel is en tafels met verschillende vormpjes, maar er zijn nog veel meer soorten speeltafels voor kinderen van allerlei leeftijden.

LEGO speeltafels

Ideaal is de LEGO tafel voor kinderen. Op deze manier kan er elke speelbeurt wat anders gebouwd worden en door met LEGO te spelen groeit het ruimtelijk inzicht. Daarnaast ligt er geen LEGO door de hele kamer waardoor je ook niet je nek breekt over al het speelgoed. De tafel heeft een ingebouwd platform waaraan de LEGO hecht. Nog een voordeel van deze tafel is dat kinderen er alleen aan kunnen spelen of samen.

Houten kindertafels met opbergruimte

Een tafel waaraan kinderen kunnen spelen en waarin ze erna hun speelgoed weer kwijt kunnen. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar ze bestaan echt. Deze editie is ook te verkrijgen als de eerdergenoemde LEGO tafel. Het fijne van de opbergruimte is dat kinderen zo gemakkelijk zelf kunnen opruimen. Meestal is het een heel gevecht om kinderen hun eigen rommel op te laten ruimen maar met een houten kindertafel met daarin een opberg vak, hoeven ze het s[peelgoed er alleen in te schuiven vanaf de tafel.

Treintafel

Als je dacht dat de LEGO tafel baanbrekend was op het gebied van kinderspeeltafels, had je vast nog nooit gehoord van de treintafel. Een echte favoriet onder alle kinderen. Je speelhoek is meteen compleet wanneer je er een treintafel inzet. Je zal merken dat kinderen er uren zoet mee zijn omdat ze hun treinbanen zelf kunnen bouwen en telkens verschillende decoraties of treinen kunnen plaatsen in de treintafel.

Onder de treintafel kan ook een bak worden geplaatst waar na afloop alle treinspullen in gestopt kunnen worden.

Magnetische speeltafel

We hebben nu een aantal kinderspeeltafels genoemd waarbij het probleem van opruimen is verminderd. Deze tafel veegt echter het hele probleem van opruimen van tafel; de magnetische speeltafel. Er zijn verscheidene tafels met een magnetisch spel erin waardoor kinderen slecht 1 magneet nodig hebben om het samen uit te voeren. Zo is er bijvoorbeeld een kat- en muisspel. Dit spel is trouwens niet alleen leuk voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen.

Wat is een geschikte plaats voor een kinderspeeltafel?

Uiteraard kun je overal een kinderspeeltafel in een speelhoek plaatsen aangezien er verschillende soorten zijn en ze voor alle kinderen leuk en educatief zijn, maar er zijn een aantal plaatsen waar ze optimaal tot hun recht komen.

Showrooms

Je kent het wel. Doordeweeks hebben mensen absoluut geen tijd om een keuken of nieuwe auto uit te zoeken, dus moet dit in het weekend. Dat is natuurlijk ook de perfecte tijd om te gaan kijken aangezien je zo’n beslissing vaak niet in 10 minuten hebt genomen, maar het betekent wel dat kinderen dan mee moeten. Kinderen zouden dan weer wel willen dat zo’n beslissing in 10 minuten genomen werd want die vervelen zich stierlijk in een strakke showroom. De oplossing hiervoor: een speelhoek met een kinderspeeltafel.

Kinderen houden zichzelf namelijk met gemak bezig wanneer ze aan een speeltafel zitten. Zeker wanneer er nog andere kinderen zijn, hebben kinderen hierdoor minder de neiging om jammerend op de vloer te dweilen.

Wachtruimtes

In de eerste alinea verwezen we al naar de bekende wachtruimte van de tandarts. Dat komt omdat het welbekend is dat kinderen het spannend kunnen vinden om naar de tandarts te gaan. Door de speeltafel hoeven ze zich ten eerste niet te vervelen en ten tweede houden ze zich niet meer bezig met het naderende tandartsbezoek.

De formule van de tandarts (die van de wachtruimte dan) werkt ook voor andere wachtruimtes en bijvoorbeeld winkels zoals de supermarkt. Daar kun je gerust je kind even mee bezig houden terwijl je als ouder even de boodschappen doet.

Kinderopvang en basisscholen

Tja de kinderspeeltafels zijn leuk en leerzaam en vaak is dat wel de bedoeling van een kinderopvang en basisschool. Kinderen kunnen samen puzzels oplossen en spellen spelen en door een veelzijdige tafel aan te schaffen kunnen kinderen hier dagelijks op spelen zonder zich te vervelen. Denk bijvoorbeeld aan een LEGO tafel of een treintafel. Daar kunnen kinderen iedere dag iets nieuws op bouwen, of verdergaan met een bouwsel van de dag ervoor.

Wat zet je nog meer in je speelhoek?

Speelhoeken kun je zo vol maken als je zelf wil. Zo kan je er bijvoorbeeld een kinderspeeltafel in zetten of meerdere tafels. Op zich is dat vaak al genoeg voor kinderen, maar bijvoorbeeld op een school of kinderdagverblijf zijn veel kinderen en moet er dus meer stimulatie zijn om alle kinderen bezig te houden. Je zou kunnen denken aan verschillende legpuzzels of misschien auto’s en poppen.

Schermpjes zijn verleden tijd

Nu duidelijk is hoe veelzijdig een speeltafel is, en wat je er allemaal mee kan, kunnen de schermpjes aan de kant. Af en toe televisie kijken is uiteraard niet erg maar het is veel stimulerender voor een kind om bezig te zijn. Daarnaast is het ook aan te raden om veel samen naar buiten te gaan zoals de speeltuin of de kinderboerderij zodat kinderen ook fysiek actief bezig zijn. En na zo’n dag zul je merken dat kinderen als een blok in slaap vallen.

Bron: https://www.speeltafelwinkel.nl/