Plotseling valt er een brief van het RDW op de mat: het is weer tijd voor de jaarlijkse apk keuring. Maar wat is een apk keuring precies? APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is een verplicht keuring in heel Europa. Door middel van een APK krijg je een beeld over de technische staat van je auto op het moment dat je auto wordt gekeurd. Wanneer je de keuring doorkomt, betekent dit niet automatisch dat je auto de rest  van het jaar geen gebreken vertoont. Daarom is goed onderhoud even belangrijk. In deze blog vertellen we je meer over de apk keuring, waarom dit noodzakelijk is en hoe je hoge kosten kunt voorkomen. Lees snel meer!

Waarom is een apk keuring noodzakelijk?

Zoals hierboven is aangegeven is deze keuring om de technische staat van de auto in kaart te brengen. Wanneer je auto deze keuring niet door komt, mag je dus de weg niet meer op. Doe je dit toch? Dan riskeer je een hoge boete en dat is natuurlijk zonde!

Bij een apk keuring worden de volgende onderdelen beoordeeld:

  • Veiligheid van je auto. Denk hierbij aan je remmen, verlichting, banden, stuurrichting, schokdempers en wielophanging.
  • De registratie. Hierbij wordt het volgende gecontroleerd: kilometerstand, voertuigbewijs en identificatienummer. Ook wordt het gebruikte brandstof gecheckt.
  • Milieuprestaties. Hierbij wordt gekeken naar de uitstoot van uitlaatgassen.

Hoge kosten voorkomen

Om hoge kosten bij je keuring te voorkomen, hebben we een aantal belangrijke tips opgesteld.

  • Pas je rijgedrag aan. Een rustige rijgedrag kan bijdragen aan langere levensduur van bepaalde auto-onderdelen. 
  • Zorg dat je tijdig je autobanden controleert op spanning. Wanneer je een band te hard oppompt of wanneer deze te zacht is, zullen je banden meer slijten.
  • Moet er een onderdeel worden gerepareerd? Kies dan waar mogelijk voor gebruikte onderdelen. Zo bespaar je kosten en verminder je afval. Vaak krijg je ook nog eens garantie op gebruikte onderdelen!