Duizenden kinderen met een beperking krijgen les in het speciaal voortgezet onderwijs. In een aangepast tempo worden de leerlingen begeleid naar een diploma. Het doel is om werk te krijgen en een plaats te vinden in de maatschappij. Hoe kun je als ouder het best een baan zoeken voor je gehandicapte kind?

Overheid helpt

In de eerste plaats helpt de overheid hierbij. Met het bedrijfsleven is afgesproken om 100.000 mensen met een beperking in dienst te nemen. De overheid heeft zich verplicht om 25.000 mensen met een beperking aan te nemen. Om in aanmerking te komen moet het kind in het Doelgroepregister staan vermeld. Dit kun je niet zelf doen maar doet het UWV. Ook mensen die onder de Participatiewet vallen maar niet voor 100% kunnen werken worden opgenomen in het Doelgroepregister.

Sociale werkplaats

De sociale werkplaats was voorheen de plek waar veel mensen met een beperking werkten. Echter met de komst van een nieuwe wet in december 2014 is dit beleid veranderd. Er worden geen nieuwe mensen meer geplaatst op de sociale werkplaats.

Online vacaturebank

Bedrijven kunnen nu geschikte kandidaten vinden in de Kandidatenverkenner Banenafspraak. Dit is een online vacaturebank van mensen met een beperking die het UWV heeft opgezet voor werkgevers. Er staan zo’n 60.000 werkzoekenden in met een beperking met een anoniem profiel. Bedrijven krijgen dus geen persoonlijke gegevens te zien. Erg belangrijk voor werkgevers is dat de ziektekosten grotendeels zijn afgedekt door de overheid. Bij gewone werknemers draait een werkgever twee jaar lang op voor een zieke werknemer. Als ieen werknemer met een beperking ziek wordt dan hoeft de werkgever slechts een klein deel van de kosten te betalen.

Zorgstichtingen

Verder zijn er tal van zorgstichtingen die hulp en onderkomen bieden aan mensen met een beperking. Een voorbeeld hiervan is de Prisma stichting die zinvol werk en dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking. Prisma kan voor een opleiding zorgen of voor een stage adres. Op de website van de stichting staan bijna 20 vacatures. Er is vooral veel vraag naar begeleiders op mbo 3/4 niveau. Zoek je een parttime- of fulltime baan dan kun je in de zorg prima terecht.

Werk voor Wajong

Zijn de verdiensten van de Wajonger minder dan 75% van het minimumloon dan wordt de Wajong uitkering aangevuld. Alleen als men 5 jaar lang onafgebroken meer verdient dan 75% van het minimumloon dan wordt de uitkering stopgezet. Dit zal waarschijnlijk niet vaak voorkomen. Kan men niet aan een baan komen dan zijn er mogelijkheden bij werksites als Indeed. Typische banen die in de vacaturebank van Indeed staan zijn medewerker fietsenstalling, verkeersregelaar, werken op kantoor, data entry, beveiliger, magazijnwerk, sorteerder, kwaliteitscontrole en productiewerk . Ook mensen met een hbo achtergrond kunnen iets naar hun gading vinden. In de database staan banen als analist, junior ontwerper en bouwkundig projectmanager.