Zit je thuis op de bank zonder te weten wat je nou echt wil gaan doen, misschien heb je al meerdere opleidingen gedaan. Overal kon je geen baan in vinden of vond je het tenslotte helemaal niks. Wees gerust. In Nederland zijn zo veel banen beschikbaar dat je altijd wel wat kan vinden. Werken bij de gemeente. Je zal wel snel denken aan vuilnisman of handhaving. Nee, hier gaat deze tekst niet over. Het gaat over hetgeen wat een WMO-consulent doet en hoe je dit kan worden. Er is namelijk veel vraag naar deze mensen. Je bent dus vrijwel zeker van een baan en het is ook nog eens heel interessant werk. Je zorgt ervoor dat mensen zo lang mogelijk in hun huis blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan de financiering van oudere zorg aan huis. Mensen zullen dus erg blij met je zijn.

Opleiding WMO-consulent

Online zijn er veel opleidingen te vinden voor dit vak. Elke opleiding heeft zijn eigen niveau en methodes. Op een online vergelijking website voor opleidingen zijn deze in een overzicht allemaal te zien. Een cursus WMO hier bijvoorbeeld ook te vinden. Er is bij elke mogelijkheid te lezen hoe er gewerkt wordt op die school en welke mogelijkheden je hebt als student. Als jou er eentje interessant lijkt kan je naar de site van de opleiding gaan. Daar kan je meer informatie vinden en kijken hoe eerdere studenten de opleiding hebben ervaren. Het gebruik van de vergelijking website is volledig gratis. Zij helpen jou verder met het helpen van een goede opleiding. Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Dan kan je de klantenservice inschakelen. Die helpen jou graag verder.

Waar is een WMO-consulent

WMO 2015 wet. Deze wet is bedoeld om het mogelijk te maken dat mensen zo lang mogelijk in hun huis kunnen blijven wonen. Dit kwam omdat in 2015 de vergrijzing in Nederland ervoor zorgde dat er in een keer veel mensen naar een bejaardentehuis of een verzorgingsinstelling moesten. Er kwam toen te weinig ruimte voor andere. Nu wordt het mogelijk gemaakt door een WMO-consulent dat oudere of bijvoorbeeld gehandicapte personen thuis kunnen blijven wonen.

Dat doet een WMO-consulent

Een WMO-consulent is een tussenpersoon voor oudere die het lastig vinden hun zorg zelf te regelen. Een WMO-consulent kan voor oudere ook beslissen waar zij recht op hebben. De gezondheid en hetgeen wat de oudere nog kunnen wordt getest door een verzorgingsteam. Deze geven de uitslag door. De WMO-consulent zorgt dat zij de hulp krijgen die ze nodig hebben door contact op te nemen met verschillende verzorgingsinstellingen. Denk hier bijvoorbeeld aan vervoer op maat en het aan trekken van steunkousen. Kunnen de ouderen de trap niet meer op? Dan wordt er gezorgd voor een installatie van een stoeltjeslift.

Enkele overige werken van een WMO-consulent zijn:

  • Het voeren van verhelderingsgesprekken met cliĆ«nten
  • Beoordelen en aanvragen van offertes voor de zorgvoorzieningen

Verrichten van onderzoek omtrent deze onderwerpen