Kinderen of jongeren kunnen te maken krijgen met schokkende gebeurtenissen. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze last krijgen van psychische problemen. Deze problemen kunnen leiden tot een (psycho) trauma. Dit is alleen niet in alle gevallen zo.

Het groot deel van de kinderen die een schokkende, traumatische gebeurtenis meemaakt, herstelt hier vanzelf van. Wel kan zo een gebeurtenis er voor zorgen dat het gedrag van een kind (tijdelijk) beïnvloed wordt. Mocht een traumatische ervaring zich herhalen is het risico van volgende trauma groter. Als een trauma niet wordt verwerkt kan het op lange termijn invloed hebben op de ontwikkeling van een kind. In dit artikel wordt bekeken wat een (psycho) trauma precies inhoud en wat jij als ouder hier aan kunt doen.

Een (psycho) trauma

Psychische klachten kunnen worden ontwikkeld na aanleiding van een schokkende gebeurtenis. Het gevolg hiervan is een (psycho) trauma. Het woord ‘trauma’ wordt niet alleen gebruikt voor de schokkende gebeurtenis, dus in incident zelf, maar ook voor psychische reactie op die gebeurtenis. Met een psychotrauma gaat het om de gevolgen. Hoe dan ook krijgt je kind hierdoor Psychische problemen.

Wat doe jij als je kind een trauma heeft?

Mocht jij als ouder vermoeden dat je kind een schokkende ervaring gehad heeft, dan zal je hem steun moeten bieden. Dit doe je allereerst door in overleg te gaan met een huisarts. Op deze manier kunnen jullie samen snel hulp zoeken van een kinderpsychloog. Of misschien een polokliniek voor kinderen. Ook zou er voor gekozen kunnen worden dat je kind naar een jeugdinstelling wordt gestuurd van de GGZ.

Als ouder heb je ondertussen de taak dat je kind zich overal veilig voelt. Je moet er voor zorgen dat het kind zich veilig voelt op school, thuis en ook onder familie. Zorg daarnaast ook voor een je kind in zo een normaal mogelijke situatie, waarin hun kind leert, speelt, sport en meedoet met leeftijdsgenoten. Je kind moet zich veilig gaan voelen en erop kunnen vertrouwen dat de stabiele omgeving langere tijd standhoudt. Zo heb jij als ouder een basis gecreëerd waarin het voor professionals mogelijk is om het trauma te behandelen