Het kan soms zo zijn dat je medicijnen nodig hebt en dat je deze daarom ook altijd bij je zult moeten hebben. Er zijn verschillende situaties waarbij dit het geval kan zijn: allereerst kunnen dit specifieke soorten medicatie zijn, maar ook meer standaard soorten medicatie kunnen van pas komen. Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar alle medicijnen mee mag nemen en dat er vaak een protocol van toepassing is op school. Meer informatie over afspraken met de school, protocollen en welke medicijnen handig kunnen zijn om mee te nemen in je schooltas, lees je onderstaande tekst.

Protocol voor medicijnen op school gebruiken

De meeste scholen maken gebruik van een protocol voor het medicijngebruik op school, bijvoorbeeld voor leerlingen met aandoeningen waarbij medicatie dagelijks nodig is. Zeker in het speciaal en passend onderwijs zullen er een groot aantal regels zijn als het gaat om het gebruik van medicatie. Hierdoor weten ouders, leerlingen en leraren waar ze aan toe zijn in welke situatie. Er wordt in de protocollen duidelijk gemaakt wie, de school, de leerling of de ouders, er verantwoordelijk is in welke situatie.

Individuele afspraken over het gebruik van medicatie

Als je kind medicijnen nodig heeft tijdens schooltijd, of bijvoorbeeld in noodsituaties, is het heel verstandig om hier specifieke afspraken over te maken met de school. Zo weten scholen en leraren ook wat er gedaan moet worden in noodsituaties, hoe medicatie bewaard dient te worden en over de tijden waarop de medicatie dient te worden ingenomen. Het kan zo zijn dat de school het gebruik van medicatie kan weigeren, bijvoorbeeld uit angst fouten te maken of aansprakelijk gesteld te worden.

Soorten medicijnen: noodsituaties

Het kan zo zijn dat je kind bijvoorbeeld last heeft van ADHD of een andere stoornis, waarvoor hij of zij dagelijks medicatie moet slikken. Echter, ook voor noodsituaties kan het nodig zijn om bepaalde soorten medicijnen in je schooltas te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medicatie bij ernstige allergieën of een epileptische aanval. Het is hierbij van groot belang dat je de medicijnen ten alle tijden tot je beschikking hebt en kunt innemen.

Alledaagse medicijnen om in je schooltas te hebben

Natuurlijk hoeft de medicatie in je schooltas niet altijd te zijn voor een medisch noodgeval. Sommige soorten medicijnen zijn altijd handig om in je schooltas mee te nemen. Als je bijvoorbeeld opeens enorme hoofdpijn of buikkrampen krijgt, kan het altijd handig zijn om paracetamol bij je te hebben. Maalox kan handig zijn als je vaker last hebt van je maag en neusspray is fijn om bij je te hebben bij verkoudheden. In de lente- en zomermaanden komen allergieën en hooikoorts ook steeds vaker voor, waardoor anti-histamine pilletjes van pas kunnen komen. Word je vaak gestoken door muggen? Dan kun je Azaron of een andere verzachtende crème in je schooltas stoppen. Je kunt de verschillende drogist merken met elkaar vergelijken om te kijken welke merken de gewenste medicatie aanbieden.